ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سلطه دلار، در معاملات بین المللی ترک برداشت| آچمز شدن دلار با ورود کارت اعتباری گروه بریکس آسیا و اقیانوسیه

سلطه دلار، در معاملات بین المللی ترک برداشت| آچمز شدن دلار با ورود کارت اعتباری گروه بریکس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - با سیاست ایجاد کانال های مالی دو یا چند جانبه موجب می شود دلار روز به روز در معاملات جهانی تضعیف و به تدریج به حاشیه رود. نکته قابل توجه اینکه پس از محدود شدن دسترسی روسیه به سوئیفت، کشورهای حوزه بریکس، بر شدت رویکرد دلارزدایی خود افزودند، آنطور که اکنون دلار زدایی شدت بیشتری به خود گرفته است، چرا که اعضای بریکس به زودی زود ارز دیگری را به جای دلار برای انجام معاملات در راستای دلار زدایی در دستور کار خود قرار می دهند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سران کشورهای عضو پیمان «بریکس» معتقدند؛ تحریم‌های آمریکا علیه کشورها و استفاده ابزاری و سیاسی واشنگتن از دلار، رشد فزاینده ای یافته است و کشورهای عضو بایستی معاملات خود را با ارزی نوین بدون دخالت دلار انجام دهند. آنطور که طبق گزارش ها، حدود 85 کشور از جمله اعضای بریکس و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن)، آرژانتین، ترکیه، ایران، امارات متحده عربی و عربستان سعودی خواستار دلارزدایی بوده و به دنبال استفاده از ارزهای محلی در مبادلات تجاری هستند. کشورهای دیگر نیز در حال بررسی روش های جایگزین پرداخت برای تسویه حساب های جهانی مانند یوان چین، درهم امارات یا روپیه هند بوده و در این مسیر گام بر می دارند.
با وجودی که میزان علاقه به استفاده از دلار در مبادلات تجاری جهان روز به روز در حال کاهش است، بنابراین می توان گفت، طی سالهای آتی دلار دیگر چون دهه های گذشته قدرت سلطه گری چندانی در معاملات جهان نداشته باشد
کاهش شدید علاقه اکثر کشورهای دنیا در انجام معاملات با دلار
کارشناسان می گویند؛ معرفی واحد پولی جدید از سوی کشورهای عضو گروه بریکس، بی تردید می تواند به طور موثر خطرات ناشی از نوسانات نرخ دلار در مبادلات تجاری جهانی را کاهش دهد و از میزان وابستگی به دلار بکاهد. از طرفی نیز واحد پولی که از سوی بریکس معرفی می شود به نوعی ارزی فراملی به شمار می آید، محاسن آن این است که به کشورها این اجازه را می دهد با حفظ ارز ملی خود با این واحد پولی بین المللی مانند زمانیکه یورو در جهان رونق گرفت، در مبادلات تجاری مورد استفاده قرار گیرد. حال با وجودی که میزان علاقه به استفاده از دلار در مبادلات تجاری جهان روز به روز در حال کاهش است، بنابراین می توان گفت، طی سالهای آتی دلار دیگر چون دهه های گذشته قدرت سلطه گری چندانی در معاملات جهان نداشته باشد.
علاوه بر این موضوع ظهور پول الکترونیک، بیت کوین و رمز ارزها نیز به عنوان ابزاری در کنار انجام معاملات دو جانبه برخی کشورها است که زمینه را برای کاهش مبادلات جهانی با دلار فراهم کرده است، چرا که وجود شرکت‌های دیجیتالی جدید جایگزین‌های موفقی را ارائه داده‌اند که می‌تواند به مرور، تقاضا برای دلار را کاهش دهد و نفوذ ایالات متحده در این زمینه را محدود کند در چنین شرایطی ترس و عدم آگاهی از ارزهای دیجیتال در بالاترین سطوح دولت ایالات متحده، یک تهدید بزرگ برای امنیت ملی این کشور و هژمونی دلار محسوب می‌شود.
خیلی از دولت ها برای خروج از سلطه دلار در اقتصادشان سعی دارند معاملات بین المللی خود را به صورت پیمانهای دو یا چند جانبه پولی یا استفاده از یک نوع ارز واحد به جز دلار انجام دهند به همین دلیل معاملات تجاری دیگر چون گذشته نیست چرا که بیشتر کشورها بدنبال حذف دلار در معاملات خود هستند
اغلب کشورهای جهان به دنبال حذف دلار در تبادلات بین المللی
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» گفت: شرایط معاملات در بازارهای جهانی به دلیل وجود تحریم ها و ایجاد محدودیت ها برای تجار برخی کشورها تغییر کرده است، از طرفی خیلی از دولت ها نیز برای خروج از سلطه دلار در اقتصادشان سعی دارند معاملات بین المللی خود را به صورت پیمانهای دو یا چند جانبه پولی یا استفاده از یک نوع ارز واحد به جز دلار انجام دهند به همین دلیل معاملات تجاری دیگر چون گذشته نیست چرا که بیشتر کشورها بدنبال حذف دلار در معاملات خود هستند.
وی با بیان اینکه اکنون کالاهای صادراتی غیر نفتی کشورمان با چین یا به صورت پایاپای یا تهاتر انجام می شود، افزود: البته ایجاد کانال مالی دوجانبه میان پکن و تهران در کنار مباحث کریدوری از اولویت‌های اقتصادی بحث میان ایران و چین است که در صورت ایجاد چنین کانالی بی تردید تجارت به خوبی تسهیل می شود. از طرفی چون تراز صادرات کالاهای غیرنفتی ما به کشور چین با واردات تقریبا عدد نزدیک به هم است، بنابراین پیش بینی می شود تا پایان سال، حجم صادرات غیر نفتی کشورمان با کشور چین معادل 14 میلیارد دلار و حجم واردات نیز از آنجا به ایران حدود 17 میلیارد دلار صورت گیرد.
موضوع دلارزدایی به مفهوم آن که دلار در تبادلات تجاری بین المللی در کوتاه مدت به صفر نزدیک شود ناممکن است اما سلطه مطلق آن هم اکنون در مبادلات بین المللی ترک برداشته و برای سالهای آتی که عمق شکاف آن زیاد شود حتما اتفاق می افتد
حجم سالانه بیش از30 میلیارد معادل دلار، ایران با چین بدون رد و بدل دلار
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تاکید کرد: مجموع تبادلات تجاری بین 2 کشور ایران و چین طی سال در مجموع بیش از 30 میلیارد دلار تخمین داده می شود بدون اینکه تبادل دلاری در این معامله صورت گیرد. به طور مثال ما در ازای صادرات کالاهای غیر نفتی به چین معادل پول آن را کالا از این کشور وارد می کنیم و هیچ پولی رد و بدل نمی شود. شاید بخش کمی با یوان و ... معامله یا تهاتر مالی صورت گیرد ولی اکثر تبادلات با حجم بالا به صورت کالا با کالا و از طریق معاملات پیمانی دو جانبه انجام می شود.
وی افزود: هر چند می توان در انجام واردات از بانک مرکزی حواله درهم یا یوان دریافت کرد ولی این شیوه نسبت به معامله تهاتری سخت بوده و از شفاف خاصی برخوردار نیست چرا که چنین رویکردی دارای مباحث فنی است. از طرفی چون ایران در مسیر دلار زدایی گام بر می دارد و تجارت خود را با کشورهای طرف معامله با یک ارز واحد یا پایاپای انجام می دهد، بنابراین در این راستا تلاش می کند حداقل در شرایط تحریم از چنین شگردهایی برای تجارت استفاده کند زیرا موضوع دلارزدایی به مفهوم آن که دلار در تبادلات تجاری بین المللی در کوتاه مدت به صفر نزدیک شود ناممکن است اما سلطه مطلق آن هم اکنون در مبادلات بین المللی ترک برداشته و برای سالهای آتی حتما عمق شکاف آن زیاد می شود.
حریری اضافه کرد: کشورهای عضو اتحادیه بریکس به توافق رسیده اند که از کارت اعتباری که الان روی آن کار می شود استفاده کنند، موضوعی که با بکارگیری آن در آینده هژمونی پول آمریکا مورد تهدید جدی قرار می گیرد. به طور مثال 80 سال پیش قبل از قدرت نمایی دلار در تجارت بین المللی دنیا، لیر ارز فائق جهان بود اما پس از جنگ های اول و دوم قدرت این نوع ارز با ظهور دلار از بین رفت. بنابراین با تداوم دلارزدایی در دنیا به احتمال زیاد در آینده نزدیک می توان شاهد انزوای دلار بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1288931/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان گیلان

پیش‌بینی هوش مصنوعی از قیمت دلار تا پایان سال

نیویورک تایمز: شرکای آمریکا روابط تجاری با روسیه را افزایش داده‌اند

اتحادیه عرب بر جلوگیری از مداخله کشور‌های خارجی در سوریه تاکید کرد

طوفان غرب آمریکا را درنوردید/ آماده باش صادر شد

ماجرای اختلاس چندهزار میلیاردی در گل‌گهر

لزوم توجه به رفع مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

اتهام ‌پراکنی اتحادیه عرب علیه مواضع ایران

افزایش قیمت نفت با امید به محرک‌های مالی چین

گفتگوی اختصاصی با «اولی هاینونن» معاون پیشین آژانس؛ ترامپ به میانجی در گفت‌و‌گو با ایران اعتقادی ندارد/ طیف وسیعی از موضوعات روی میز آمریکاست

با تائید پنج کشور عضو؛ ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد

هشدارهای سقوط طبقه متوسط را جدی بگیرید/ نگرانی جدی از ناترازی‌های اجتماعی

10 علت اصلی فروپاشی شوروی

گزارش نیویورک تایمز از ناتوانی اروپا در اعمال تحریم‌های شدید علیه روسیه

نتانیاهو: برخی از اعضای تیم مذاکره کننده اسراییل دروغ‌های حماس را باور کردند

از آینده تروریست اجاره‌ای تا سناریوی آمریکا و اسرائیل در سوریه + فیلم

پزشکیان: طور دیگر نگاه کنیم/ مملکت اگر خراب شود ما آنرا خراب کردیم، آمریکا و بیگانگان نمی‌توانند

درخواست رسانه‌ی آمریکایی برای جلوگیری از بازگشت ترامپ به قدرت

ایران به عضویت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد

ببینید | حرف‌های تلخ یک پسر جوان روی آنتن زنده صداوسیما درباره شرایط اقتصادی با چاشنی مهریه

دیدار وزیر صمت با پوتین

بیانیه مغرضانه اتحادیه عرب درباره ایران

جابه‌جایی در جدول 10 اقتصاد بزرگ جهان| اقتصاد آلمان از ژاپن و هند از بریتانیا سبقت گرفت

رشیدی: بنزین را اگر از اروپا هم بیاوریم وضعیت همین است | آلودگی هوای تهران شرایط دشواری است

پوتین: روسیه به دنبال پایان دادن به جنگ اوکراین است

این کشور بزرگترین مصرف‌کننده آسیایی گوشت سگ است/ کدام کشورها گوشت سگ می‌خورند؟

افزودن 10 هزار تخت بیمارستانی در افغانستان

ساخت سد ولسوالی قادس در بادغیس

چند پیام‌ عملیات‌های یمن/ هشدار بزرگ برای واشنگتن و تل‌آویو

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم

اتهام‌پراکنی اتحادیه عرب علیه مواضع ایران پیرامون سوریه

کرملین: فرضیه‌سازی در خصوص سقوط هواپیمای آذربایجانی پیش از تحقیقات اشتباه است

شمار شهدای حملات روز پنجشنبه رژیم صهیونیستی به نوار غزه به 44 نفر رسید

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

سفر رئیس دستگاه اطلاعات عراق به سوریه

دیدار خبرساز یک مقام ارشد عراق با جولانی

دیدار هیات عراقی با مقامات دولت انتقالی سوریه

قیمت درهم و لیر بر مدار صعود؛ دینار عراق گران شد/ ترکیه سنت شکنی کرد

دیدار رئیس دستگاه اطلاعات عراق با مسئولان جدید سوریه

کشف 30 هزار لیتر سوخت مازوت قاچاق در این شهر

اتفاق خوب برای ایران در سن‌پترزبورگ

گفت‌وگوی وزیر صمت با پوتین در حاشیه اجلاس اوراسیا

تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیادری در گلگهر سیرجان

لزوم توجه به حل مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

بانک جهانی پیش‌بینی رشد اقتصادی چین را افزایش داد

12 قفس پرورش ماهی در عباس آباد ماهی دار شدند

تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل‌گهر سیرجان

جذب سرمایه‌گذاردرمنطقه آزادانزلی با تخصیص زمین و رفع موانع

اعلام آمادگی ایران برای اتصال اتحادیه اقتصادی اوراسیا به بازارهای هدف

واکنش اتحادیه عرب به اظهار نظر وزیر خارجه ایران درباره آینده سوریه